Recepty

 

 PERNÍK

 
0,5 kg polohrubé mouky
350 g cukr krystal
0,5 l mléka
2 dcl oleje
2 vejce
4 lžíce povidel
3 lžíce kakaa
1 lžička sody
1 balíček prášek do perníku
špetka soli
špetka skořice
3 jablka
______________________________________________________________________-
 
Vše dobře vymícháme a nalejeme do vyšší plech. 
Pečeme ve vyhřáté troubě 25 - 30 minut.
Do základního receptu můžeme přidat ořechy, mandle nebo rozinky.
Místo povidel můžeme použít marmeládu.
 
Dobrou chuť!
 
 

BRAMBOROVÉ ŠÁTEČKY

 
250g uvařených brambor
250g polohrubé mouky
125g moučkového cukru
1 prášek do pečiva
100g másla nebo hery
1 vejce
2 lžíce mléka
 
náplň: libovolná ( tvarohová, maková, ořechová...)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Brambory najemno nastrouháme na vál. Posypeme moukou, práškem do pečiva, cukrem a
vyhloubíme důlek. Do důlku dáme vejce, mléko, kolem rozdrobíme tuk a zpracujeme hladké těsto.
Podle potřeby přidáme mouku.
Těsto rozválíme a nakrájíme na čtverečky. Na každý položíme lžičku náplně, protilehlé rohy
přeložíme přes sebe a uložíme na plech vyložený pečícím papírem na pečení.
Na plechu šátečky potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Upečeme 
dozlatova, cca 15 minut.
Před podáváním pocukrujeme.

 

JABKANCE

 
10ks brambor
trochu soli
1 tvaroh
dle chuti cukr
50g másla
100ml smetany
na posapání a omaštění máslo a cukr
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a ještě teplé nastrouháme najemno, případně
umeleme. do namletých brambor nepřidáváme žádnou mouku ani jinou ingredienci, pouze je osolíme.
Těsto dále zpracováváme ručně, případně vařečkou jako kynuté těsto, až se spojí a je jako gumové.
Smícháme tvaroh s cukrem, máslem a smetanou, aby nebyl řídký, spíše hustý. Těsto podsypané hladkou
moukou po částech vyválíme na půl centimetru tloušťky a vykrajujeme kolečka o průměru asi 10 cm. 
Ta naplníme tvarohovou směsí a pak přehneme. Tyto taštičky se nasucho pečou na teflonové pánvi (nepodmašťujeme!)
Dříve se jabkance pekly na plátech kamen. Teprve po upečení se jabkance mastí rozpuštěným máslem
a hojně sypou moučkovým cukrem.